Leren laarzen onderhouden & schoonmaken

Als je leren laarzen af en toe wat aandacht geeft en er zorgvuldig mee om gaat kunnen ze ontzettend lang mee gaan. Helemaal met Sendra laarzen is dit zeker de moeite waard omdat ze zeer prijzig kunnen zijn. We geven je daarom graag wat tips om de levensduur van jouw leren Sendra laarzen te maximaliseren. Deze tips gelden eigenlijk voor alle soorten leren schoenen. Belangrijk is in ieder geval dat je nooit lang wacht met het schoonmaken van je laarzen. Hoe langer je wacht hoe kleiner de kans dat het nog schoon te krijgen is!

Bekijk de beste schoonmaakproducten »

Hoe maak je leren laarzen schoon?

Het schoonmaken van leren laarzen is meestal relatief eenvoudig. Door de gladde oppervlakte van de laars veeg je het meeste vuil er met een doek en wat water namelijk makkelijk af. Gebruik daarbij geen harde borstels of sterke schoonmaakmiddelen aangezien dit het leer of de kleur van je laars kan aantasten. Dompel de laars ook niet onder in water aangezien extreme hoeveelheden vocht niet goed zijn voor je laarzen. Ook het gebruik van de wasmachine is eigenlijk uit den boze met leren laarzen. Zijn je laarzen toch erg nat? Laat ze dan rustig drogen zonder externe hittebronnen te gebruiken.

Hoe verwijder je zoutvlekken van leren laarzen?

Indien je een zoutvlek op leren laarzen van Sendra hebt kun je dit het beste schoonmaken met azijn. Verdun het azijn met een beetje water en wrijf het met een doek rustig over de vlek. Vervolgens pak je een nieuwe doek met gewoon kraanwater en neem je de laars af.

Hoe verwijder je vetvlekken van leren laarzen?

Vetvlekken zijn erg vervelend en relatief snel gemaakt tijdens bijvoorbeeld het koken. Heb je vet op je laars gekregen neem dit dan gelijk af met een droge doek of keukenpapier. Vervolgens pak je een beetje maïzena en strooit dit op de vlek. Laat het een nachtje zitten en verwijder het met water met een beetje zeep en een doek. Vervolgens laat je de laars drogen en de vlek is waarschijnlijk zo goed als weg.

Hoe repareer je krassen op laarzen?

Heb je kleine ondiepe krassen op je leren Sendra laarzen? Dan is dit waarschijnlijk nog te corrigeren. Pak een wattenstaafje en wat olijfolie. Dip het wattenstaafje in een beetje olijfolie (niet te veel) en wrijf met ronde bewegingen rondom en over de kras. Veeg daarna de laars af met een beetje water en een droge doek.

Hoe onderhoud je leren Sendra laarzen?

Naast het schoonmaken van je laarzen is het ook belangrijk dat je ze af en toe een soort onderhoudsbeurt geeft. Dit doe je door de laars te behandelen met leerolie of schoenpoets. Wrijf de leerolie of schoenpoets rustig en gelijkmatig in de laars. Maak vloeiende bewegingen om vlekken te voorkomen. Zorg daarbij dat je de goede kleur hebt gekozen die past bij de kleur van je laarzen.

Hoe zorg ik dat mijn laarzen hun vorm behouden?

Leren laarzen zullen altijd enkele weken na aankoop wat ruimer worden. Dit is een natuurlijk proces en je moet er rekening mee houden bij het kopen van je laarzen. Koop dus nooit te grote laarzen, want na het inlopen zullen ze nog groter worden. Met name hoge laarzen kunnen ook na het inlopen na verloop van tijd hun vorm verliezen. De schacht van de laars gaat dan hangen en verliest zijn stevigheid. Ook bij Sendra laarzen kan dit helaas gebeuren. Op de plek waar de schacht omvouwt ontstaan dan ook vaak krassen en scheuren in het leer. Om dit te voorkomen is het verstandig om speciale schacht vormers aan te schaffen. Voor een paar euro zijn deze te koop en voorkomen vormverlies in de schacht van je leren Sendra laarzen.